top of page
MY BUTTON
MY BUTTON
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ

  •  ΥΓΕΙΑ

  •  ΖΩΗ

Εισαγωγή

Αγαπητοί γονείς προσπαθώντας να απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί τα παιδιά δεν τρώνε φρούτα και λαχανικά;

Βρήκαμε μια πολύ καλή ευκαιρία να εντάξουμε στο μάθημα της Ευέλικτης Ζώνης το πρόγραμμα με θέμα: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΥΓΕΙΑ ΖΩΗ.

Συγκεντρώσαμε από το διαδίκτυο πληροφορίες για φρούτα, λαχανικά, όσπρια και πολλές άλλες τροφές που τρώμε καθημερινά.

Για τα θρεπτικά συστατικά (Πρωτεΐνες, Υδατάνθρακες, Λίπη, βιταμίνες, φυτικές Ίνες) των φρούτων και των λαχανικών και τη σημαντική διατροφική αξία των βιολογικών προϊόντων.

Ένας σημαντικός στόχος του προγράμματος ήταν η ενθάρρυνση των μαθητών να αγαπήσουν τα φρούτα, τα λαχανικά και τις σαλάτες και να τα εντάξουν στην καθημερινή τους διατροφή.

Όλο το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την συνεργασία ενός εξαίρετου γονέα της Τάξης μας του κ. Δημήτρη Μαυροδήμου και με τη συνδρομή του Διευθυντή του Σχολείου κ. Χρίστου Μαρκαντώνη.

                                                                                Ο δάσκαλος της τάξης

                                                                                    Δημήτριος Τάσιος

News 1

 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ

Η οικογένεια είναι –ακόμη, τουλάχιστον – ο πυρήνας στη ζωή κάθε ανθρώπου. Σ’ αυτήν γεννιόμαστε, μεγαλώνουμε, διαμορφωνόμαστε ως άνθρωποι. Είναι γνωστό ότι τα παιδιά αναπτύσσουν τη  συμπεριφορά και το χαρακτήρα τους με πρότυπα τους γονείς τους.

Όταν η οικογένεια συγκεντρώνεται στο ίδιο τραπέζι και συζητά, το παιδί μαθαίνει ακούγοντας και παρατηρώντας. Έρευνες, της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ έχουν δείξει ότι όταν εντάσσονται στο πρόγραμμα τουλάχιστον τρία οικογενειακά γεύματα τα παιδιά αναπτύσσουν  τις ικανότητές τους, έχουν οξυμένη αντίληψη, μεγαλύτερη συγκέντρωση, πλούσιο λεξιλόγιο, αυξημένη μνήμη και φυσικά εντάσσονται πιο εύκολα στο κοινωνικό τους περιβάλλον. Ένα παιδί, μεγαλώνοντας, έχει ανάγκη να νιώθει αποδεκτό  από τον περίγυρό του, που είναι το σχολείο και οι φίλοι του. Συμπληρωματικά, η παραπάνω έρευνα έδειξε ότι ένα παιδί που μοιράζεται τα γεύματα με την οικογένειά του έχει διπλάσιες πιθανότητες να τα πάει καλύτερα στο σχολείο.

Αυτό  έχει ως αποτέλεσμα την καταξίωσή του, κάνοντας το ευτυχισμένο.

Σύμφωνα με πληθώρα διεθνών μελετών, τα παιδιά και οι έφηβοι που τρώνε συχνά με την οικογένειά τους έχουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες και φαίνεται ότι τρώνε  30% περισσότερα λαχανικά και φρούτα, ενώ καταναλώνουν λιγότερα γλυκά και αναψυκτικά. Αυτό, φυσικά, συμβαίνει γιατί την επιλογή της ποιότητας και της ποσότητας την κάνουν οι γονείς.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι σήμερα δεν υπάρχει χρόνος λόγω του έντονου ρυθμού ζωής, των απαιτήσεων στην εργασία και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων που βομβαρδίζουν τα παιδιά. Αποτέλεσμα είναι να τρώμε μόνοι μας, όποτε έχει χρόνο ο καθένας, κάτι στα « γρήγορα» με παρέα την τηλεόραση (ένα γεύμα γρήγορο, που δεν μασιέται καλά, είναι συχνά δύσπεπτο). Αυτό οδήγησε στην κοινωνική απομόνωση και απομάκρυνση από τις ανθρώπινες σχέσεις σ’ ένα ποσοστό 65% παγκοσμίως.

Ας μην αφήσουμε αυτό να συμβεί και σε μας! 

Σας προτρέπουμε να παρατηρήσετε τους εαυτούς σας και την τεράστια διαφορά στην συμπεριφορά σας όταν βρίσκεστε σ’ ένα τραπέζι με φίλους. Μιλάτε, χαλαρώνετε, γελάτε, καμιά φορά διαφωνείτε, μαθαίνετε να μοιράζετε και να φέρεστε, κοινωνικοποιείστε. Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΟΧΙ ΤΟ ΜΕΝΟΥ. Οι άνθρωποι όταν τρώνε εμφανίζουν τον πραγματικό τους εαυτό. Το’ χετε προσέξει πως όταν τελειώσει το φαγητό, οι περισσότεροι από εμάς αρνούμαστε να εγκαταλείψουμε το τραπέζι για μια θέση σ’ έναν άνετο καναπέ; Μέσα από συζητήσεις και διαφωνίες εξελισσόμαστε αποτινάσσοντας την ταμπέλα του ακοινώνητου  ατόμου. Προσπαθήστε να μαζέψετε την οικογένεια γύρω απ’ το τραπέζι και βάλτε  μπρος την  «ιεροτελεστία» του στρωμένου τραπεζιού. Χρησιμοποιήστε κανονικά πιάτα, όχι πλαστικά σαν να είναι παιδικό πάρτι και μαχαιροπήρουνα, άσχετα αν θα χρησιμοποιηθούν και τα δύο. Στρώστε  το καλό σας τραπεζομάντιλο, στολίστε αν μπορείτε τα πιάτα σας. Εξάλλου « με τα μάτια χορταίνεις» όπως λέει και η παροιμία. Μην περιμένετε να έχετε κάποιον υψηλό προσκεκλημένο για να το κάνατε. Το να κάθεσαι στο τραπέζι είναι μια μαγική διαδικασία. Τι λέτε; Δεν το αξίζετε;

                                                               

        12ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας (δείτε το σχολείο μας)

 

 

News 2

bottom of page